Dokumenty Příroda

Chameleoni – pouštní draci

Chameleoni - pouštní draci

Chameleoni – pouštní draci

Toto je příběh Ependy, jedné odvážně samičky chameleona, která svádí každý den boj o přežití v nehostinné Namibijské poušti na jihu Afriky. Chameleoni namibijští alias pouštní draci jsou nevelká, přesto však odvážná zvířata. Pohybují se svižným tempem, protože s kořistí nepřicházejí často do styku. Dokáže se Ependa uchránit před predátory a stihne naklást vajíčka? Přežije její potomstvo v tak krutých podmínkách?

Patří mezi malé druhy chameleonů. Samci dosahují od 18 do 22cm. Základní zbarvení je světlé šedé nebo hnědé Jeho poměrně krátké zavalité tělo s krátkým ocasem umožňuje život na zemi. Umí velmi rychle běhat. Na jeho těle můžeme pozorovat několik skvrn nevýrazné světlé barvy. V případě ohrožení se nafoukne a pomalými kývavými pohyby zastrašuje soka nebo nepřítele. Vyskytuje se v celém subtropickém pásmu jižní Afriky. Je velice dobře adaptován na pouštní prostředí, najdeme ho v křovinatých savanách, je velmi dobře maskován. Pokud nehybně sedí na větvi je oken takřka nepostřehnutelný. Chameleón konzumuje běžně dostupný hmyz.